O nama

Ona otvara kutijicu od pliša i... obrazi joj rumene od iznenađenja i neprikrivenog zadovoljstva: iz kutije presijavaju dragulji utkani u zlatnu ogrlicu neopisive lepote. Na njenom nežnom vratu nakit simboliše više od pažnje: to je ljubav njenog izabranika i zakletva na vernost...

Kada je beogradski zlatar Andreja Andrejević dobio sina Kostu, zaradovao se što će jednog dana svoju umetnost i svoju zlatarsku radnju imati kome da preda. Njega je, pak, u tajne zlatarstva, pre Drugog svetskog rata, uveo čuveni Stojan Oreščanin, u ono doba jedan od najznačajnijih zlatara Balkana.

Prva pitanja Kostina i očevi odgovori su: kako je važnija ljubav prema poslu i poštenje nego zarada, kako se lepota kuje i brusi i kako traži celog čoveka i celu porodicu i ceo život. Prvi Kostini pokušaji, zatim više decenija potpune predanosti i - zanat je ispečen. "Da bi se otac ponosio mnome! Da se čast imena ne izbriše!" U čuvenoj beogradskoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra, u broju 130, smeštena je zlatarska radnja iznad koje već 70 godina blješti firma "Andrejević".

Njen sadašnji vlasnik, zlatar Kosta Andrejević je tradicionalista i čovek modernog doba: u "umetnost Andrejevića" uneo je sopstvenu inventivnost, uneo praćenje svetskih kreativnih trendova i nove tehnologije, a i znanje stečeno u italijanskom gradu Vićenci, evropskom ogranku najprestižnije na svetu škole pri Gemološkom institutu Amerike - GIA. Tradicija se nastavlja tako da se porodičnim poslom, juvelirstvom, sada bavi i treća generacija, unuci Andreja i Aleksandar, oboje diplomirani GIA stručnjaci za drago kamenje i dijamante.

Malo bismo znali o svojoj prošlosti da nije potrebe čovekove da kuje nakit i da ga poklanja ženi. Nakitom se bogovima obraćalo, zbog dragog kamenja padali su i poljupci i glave... Nema bajke u kojoj se dobrota i ljubav ne nagrađuju draguljima... Oni koji prolaze pored izloga sa znakom "AK" , u najvećem beogradskom bulevaru, zastaju privučeni svetlucavim vilinskim svetom a da i nisu svesni čarolije.

Autor teksta Lidija Kovač -Zlatara Andrejević je u nezavisnom istraživanju za 2014. godine dobila laskavu titulu TOP SERBIAN BRAND. -Zlatara Andrejević je dobila takođe vredno priznanje kao jedna od 13 najboljih porodičnih firmi u Srbiji 2014. godine. VIP BizParter 2014 je priznanje koje tradicionalno dodeljuje specijalni žiri a organizatori su Privredna komora Srbije, VIP mobile i agencija Chapter4. -

Zlatara Andrejević je ušla u najuži izbor za EY Preduzetnik godine 2015. - Zlatara Andrejević je ušla u  top 10 kompanija izbora za Blic preduzetnika 2016.