Kako odabrati verenički prsten

Odabir vereničkog prstenja i burmi

 

Kako odabrati verenički prsten

Kupovina vereničkog prstena je jedan od momenata u Vašem životu koji se pamte. Vadite prsten iz džepa i pitate Vašu voljenu da li želi da se uda za Vas. Priželjkujete da kaže DA i da se zaljubi u prsten koji joj dajete. Zar nije tako?

Pokušaćemo kroz nekoliko saveta da Vam olakšamo proces pronalaženja idealnog vereničkog prstena.

Predpostavićemo da ste se odlučili za verenički prsten sa dijamantom jer je to danas načešći izbor iz više razloga. Dijamant je simbol večne ljubavi i nijedan drugi dragi kamen se ne može porediti sa njime kada je dugotrajnost u pitanju.

Postanite stručnjak za kupovinu dijamanata

Pre kupovine se informišite koji su to faktori koji utiču na cenu dijamanta.  Svaki od 4C, Color, Clarity, Carat i Cut utiče da cena dijamanta bude viša ili niža u odnosu na drugi sličan. Odvojite malo vremena da pročitate edukativne tekstove kako bi prodavcu mogli da postavite prava pitanja.

Odredite idealan raspon cena

Odredite koji je idealan raspon cena koji želite da potrošite za ovu priliku. Uštedećete vreme ako ne gledate ono što Vas ne interesuje i moći ćete da se skoncentrišete na važne stvari.

Znate li kakav nakit voli?

Obratite pažnju na nakit koji nosi. Da li voli nežne, jednostavne komade ili glamurozne i upadljive. Da li joj nakit dugo traje jer je uvek doterana i pažljiva ili ima problema zbog sporta i drugih aktivnosti kojima se bavi. Ovo će direktno uticati na izbor modela vereničkog prstena.

Soliter je model gde je u fokusu jedan dijamant. Obično je kamen veoma istaknut i dominira prstenom. Što je veći dijamant to je upadljiviji i zapaženiji ali tek kada pročitate tekst o 4C, moćićete da odlučite koji kompromis je idealan za Vas. Soliter može imati 4, 6 ili više zubaca koji drže dijamant. Dobro je znati da krunica sa 6 zubaca sigurnije čuva dijamant od one sa 4 pogotovu ako želite da se prsten nosi decenijama. Modeli koji umesto zupčića imaju okvir, čuvaju dijamant još bolje ali donekle skrivaju kamen i utiču na njegove svetlosne karakteristike.

Verenički prsten sa tri kamena je takođe popularan. Modeli su slični soliterima osim što im je dodat po jedan dijamant sa strane.

Halo ili Cluster verenički prsten je model gde se oko centralnog kamena nalazi niz sitnijih dijamanata. Ovi modeli deluju bogatije i ima više dizajnerskih rešenja koja su veoma interesantna. Često se veštom ugradnjom dijamanata može postići efekat da više sitnih kamenčića izgledaju kao jedan krupan. Tako se za nižu cenu dobije upečatljiv verenički prsten.

Kada odaberete oblik sledeći korak je da se odlučite za boju zlata. Verenički prsten od belog zlata je najpopularniji i najbolje ide uz dijamante. Ipak možete se odlučiti i za verenički prsten od žutog zlata, roze zlata ili kombinaciju. Sve zavisi od ukusa i stila.

Saznajte veličinu njenog prsta

Potrudite se da pre kupovine saznate veličinu njenog prsta kako bi ceo utisak kod prosidbe bio idealan. To možete uraditi na više načina. Najsigurnije je da donesete kod juvelira neki prsten koji ona nosi da se premeri. Možete na sapunu otisnuti prsten koji ona nosi. Takođe možete zamoliti njenu drugaricu da proba njen prsten i zapamtiti koliko se razlikuju njihovi prsti. Naravno, prsten se uvek može korigovati što se veličine tiče i kasnije.

Pronađite juvelira od poverenja

Gde ćete kupiti verenički prsten i potrošiti izvesnu sumu novca za nešto što će Vaša izabranica nositi celog života je možda najvažnija stvar kod odlučivanja. Vama nije bitno da kupite nešto što je jeftino ako je odnos kvalitet/cena loš. Pravi, školovani stručnjaci Vam mogu pomoći da se u procesu kupovine lakše snađete tako što će odgovoriti na sva Vaša pitanja i daće Vam prave savete. Potražite pravu firmu koja ima dobru reputaciju, dugo je na tržištu i brine o svojim kupcima.

Ukoliko samo tražite nisku cenu, velika je verovatnoća da ćete skupo platiti jer je više načina da ne dobijete ono što ste očekivali. Moguće je da nestručan zlatar dobije dijamant koji mu je prodat sa određenim karakteristikama, Vama napiše sertifikat o kvalitetu koji nije odgovarajući a da i on sam nije toga svestan. Vi ste tada preplatili  prsten iako ste bili ubeđeni da ste kupili jeftino. Postoje i nesavesni prodavci koji kriju dorade na dijamantima kako bi se poboljšale svetlosne karakteristike. To je na zapadu zabranjeno ali kod nas ne postoji važeći zakon tako da ste prepušteni sami sebi.

Posledni savet je da za veće dijamante (od 0.30 ct pa naviše) kupujete verenički prsten koji ima za dijamant GIA sertifikat ili raport neke druge renomirane gemološke laboratorije. To Vam je garancija kvaliteta a ujedno garancija porekla. Sigurno ne želite da u vereničkom prstenu bude kraden kamen ili dijamant koji je izvađen iz nekog starog prstena.

Zlatara Andrejević ima tri diplomirana stručnjaka za dijamante i drago kamenje u boji. Zlatara Andrejević je direktan uvoznik dijamanata iz legalnih izvora od najpoznatijih svetskih kompanija i garantuje najniže cene u odnosu na određeni kvalitet. Zlatara Andrejević ne prodaje dorađivane dijamante kojima je na veštački način poboljšan kvalitet i ne prodaje dijamante koji su ranije bili ugrađeni u drugi, polovan nakit.