Odabir vereničkog prstenja i burmi

Odabir vereničkog prstenja i burmi

Pitali smo Kostu Andrejevića, beogradskog zlatara koji bi savet dao mladencima kada je odabir vereničkog prstenja i burmi u pitanju:

– Ukus je vrlo individualna stvar pa svako treba da izabere ono što mu se sviđa. To i jeste razlog što mi u proizvodnom programu imamo preko 2000 različitih modela. Tu je i stvar modnih trendova koji se menjaju. Zbog toga bih se ograničio na praktične savete. Ne treba se plašiti izbora boje zlata. Momentalno je opet u modi belo zlato, ali i žuto i kombinacija je u redu jer će se ionako tokom života razni nakit kupovati i kombinovati. Treba imati u vidu da se verenički prsten nosi dugi niz godina. Sav ostali nakit se menja ali verenički prsten i burme su stalno na ruci. Iz tog razloga mora da bude vrlo kvalitetno napravljen, ni tanan ali ni preglomazan, ukratko rečeno udoban za nošenje a dugotrajan. Dizajn za vereničko prstenje može biti moderan ili klasičan u svakom slučaju romantičan da bi ga sa ljubavlju nosili čitavog života. Izbor kamena u vereničkom prstenu je takođe stvar ukusa. U svetu i kod nas se uglavnom uzima dijamant (brilijant) jer je sinonim večnosti pa asocira na večnu ljubav. I dragi kamen u boji je u redu samo treba paziti da ne bude previše osetljiv. To može biti safir, rubin, turmalin itd. Biser zbog nežnosti treba izbegavati.
Odaću vam i jednu tajnu. Iz mog 35-godišnjeg iskustva i 60-godišnjeg mog oca znam da mušterija koja bira verenički prsten vrlo često rukom prvo dodirne onaj pravi.

Burme će mladenci što se tiče dizajna u dogovoru zajedno izabrati ali treba da obrate pažnju na kvalitet, udobnost, uklapanje sa ostalim nakitom i eventualno, mogućnost naknadnog podešavanja veličine. Cena je manji problem. Burme u suštini najmanje finansijski opterećuju svadbene troškove a ipak se nose ceo život. One su simbol zajedničkog života i zakletva na vernost. Izaberite one koje ćete sa zadovoljstvom nositi.

– Sa srećom …

(odlomak iz časopisa ” Venčanja ” ) .