Topaz

topaz

Topaz  ima boju zalaska sunca na moru. Najviše stručnjaka se slaže da njegovo ime potiče od Topaziosa, starogrčkog naziva za ostrvo u Crvenom moru, današnjeg Zabargada (inače ostrvo nikada nije bilo izvor topaza, nego peridota, koji se često mešao sa topazom pre napretka mineralogije).  Neki stručnjaci su pratili njegovo poreklo sve do Sanskrita (staroindijskog jezika) i otkrili da reč topaz ili tapaz znači vatra.

Stari Grci su verovali da im topaz daje snagu. Tokom renesansnog perioda je vladalo verovanje da može da razbije čini i odagna bes i ljutnju. Vekovima su Indijci verovali da ako se kao amajlija topaz nosi blizu ili iznad srca osigurava dug život, lepotu i mudrost. Često trgovci za citrin ili kvarc boje dima kažu da je topaz ali je to pogrešno predstavljanje. Uzgred, i citrin i kvarc su puno jeftiniji.

Topaz ima izuzetno širok spektar boja koje osim braon, uključuju i različite nijanse i saturacije plave, roze, crvene, ljubičaste, narandžaste, zelene  i žute. Javlja se i u bezbojnim varijantama. Varijeteti u boji su često razvrstani po nijansama: plavi topaz, roze, itd. -Osim ovoga postoje i neki trgovački nazivi, kao što su:

Imperial topaz (kralljevski topaz) – njegova boja varira od srednje crveno-narandžaste do narandžaste i crvene, i ovo je jedna od najskupljih boja.

Sherry topaz (šeri topaz) – njegova boja varira od žućkasto-braon ili braonkasto-žute do narandžaste. Ovaj naziv je dobio po boji šeri vina, kao što se i može zaključiti. (Kamenje u ovom domenu boja se često naziva dragoceni topaz da bi se podvukla i istakla razlika između osetno manje vrednih citrina i smoky quartz-a (kvarca boje dima))

Nalazišta topaza su relativno stabilna. Plavi i sherry topaz su najbrojniji dok su zalihe imperial (kraljevskog), crvenog, ljubičastog i roze ograničene. Najpoznatiji izvoznici ovih dragocenosti su Burma, Šri Lanka, Brazil, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Australija, Namibija…. Generalno, najcenjenija boja topaza je crvena, ali tržišne cene i tražnja variraju od zemlje do zemlje. Tako, na primer u Japanu imperial topaz (kraljevski) dostiže najvišu cenu.U Nemačkoj kupci  preferiraju imperijal i roze topaz. U SAD-u je najveće tržište plavog topaza (njegove cene su niže od ostalih vrsta).

Topaz je prilično čvrst kamen ali usled nepažnje može doći do stvaranja rascepa ili fraktura u kamenu tako da se preporučuje oprez pri održavanju i nošenju nakita sa ovim dragim kamenom. Nikada ga nemojte čistiti u ultrasoničnom (ultrazvučnom) kupatilu ili parom. Dovoljna je samo topla voda i sapun. Nije preporučljivo držati ga zajedno u kutiji za nakit sa tvrđim kamenjem (rubini, safiri i dijamanti). Ovo pravilo je univerzalno pa važi i za drugo drago kamenje.

Topaz se smatra idealnim kamenom za osobe rođene u NOVEMBRU, a astrološki znak za koji se vezuje je: STRELAC.

Autor teksta Kosta Andrejević