Tirkiz

tirkiz

Tirkiz je jedan od najstarijih svetskih dragulja. Arheološka istraživanja su pokazala da je Egipatsko plemstvo nosilo tirkizni nakit pre više od 3000 godina. Tirkiz je nacionalni dragulj Tibeta, i dugo je smatran amajlijom protiv zla, garancijom za dobro zdravlje i sreću. Takođe je bio obredni kamen i sredstvo za razmenu kod američkih indijanskih plemena u jugozapadnim SD. Često je upotrebljavan kao amajlija. Apači su verovali da prikačen na luk, tirkiz povećava lovčevu ili ratnikovu preciznost.

Zavisno od nijanse simbolično se vezuje uz planetu Jupiter – zelena, Veneru – plava nijansa. Ime potiče od francuske reči ″pierre tourques″, ili u prevodu Turski kamen. Ovo je verovatno pokazatelj da je u Evropu prvo stigao sa turskih prostora, obzirom da mu ime potiče iz trinaestog veka. Najpoznatija nalazišta tirkiza su u Meksiku, Iranu, Avganistanu i dr. Po starom verovanju, ovaj kamen štiti konje, jahače, a danas i pilote od iznenadnih opasnosti.

Da je spadao u omiljeno drago kamenje govori i činjenica da su ga kraljevi nosili na svojim krunama jer je vladajuće porodice štitio je od loših uticaja. Bog vatre zvao se „gospodar tirkiza“, pa je stoga plavi tirkiz predstavljao spoj nebeske i zemaljske vatre. Pozitivno utiče na rešavanje konfliktnih situacija, otklanja depresiju, uliva hrabrost, jača prijateljstvo, donosi dobre snove. Ovaj kamen je simbol radosti života i bogatstva pa je kao poklon idealan jer izražava najlepše želje.

Tirkiz može biti delimično proziran ili neproziran sa bojom koja je u opsegu od svetlo do tamno plavičeste ili zeleno – plave. Često je prošaran i ponekad ima tamne mrlje. Može da se desi da ima žile matriksa koji prolazi kroz kamen (matriks je kamen koji okružuje tirkiz).  U takozvanom SPIDERWEB – paukova mreža tirkizu, fini šavovi matriksa formiraju šare koje podsećaju na paukovu mrežu. Najcenjeniji tirkiz je ujednačeno srednje plav, bez matriksa i sa mogućnošću velikog sjaja do kojeg se dolazi poliranjem.

Tirkiz je mnogobrojan i dostupan u svim veličinama. Koristi se za perle, ovale, rezbarije i ukrase. I ako je poznat širokoj paleti kupaca, njegova popularnost u industriji nakita varira. Najveće i najstabilnije tržište je jugozapad Amerike.

Ako želite da vaš tirkiz bude uvek lep i sjajan, nije preporučljivo izlaganje visokim temperaturama, jer mu to moze oštetiti boju i površinu kamena, takođe se lagano rastvara u hidrohloričnoj kiselini, a nestanak boje mogu uzrokovati kontakti sa kozmetičkim preparatima kao što su ulja za kožu, šminka, ili znoj.

Preporučuje se osobama koje su rođene u decembru, a ide uz zodijački znak STRELAC.

Autor teksta Kosta Andrejević