Smaragd

smaragd

Lepotu ovog kamena su cenili Egipatski faraoni, a smatran je svetim još u vreme Inka. U indijskim svetim pismima naznačeno je da donosi sreću i blagostanje. Naziv mu potiče od grčke reči “samargdos”, što bi prosto značilo zeleni kamen, a u stvari simbolizuje povratak proleća, život i ponovno rađanje. Omiljeni Kleopatrin kamen vezuje se za planetu Jupiter, a raspoređen je uz zodijački znak: RAK, a pravi je kamen za osobe rođene u mesecu maju.

Smaragd je varijetet minerala beril (akvamarin je takođe beryl). Vrednost smaragda u nekim slučajevima može biti veća i od dijamanta. Glavni aduti su mu jasna i intenzivna zelena boja.

Najstarije nalazište ovog kamenja leži u blizini Crvenog mora u Egiptu. Kolumbija je poznata po smaragdima izuzetne lepote a ima ga još u Brazilu, Zambiji, Rusiji, itd. Česte su inkluzije u smaragdima koje se pružaju  u svim pravcima pa se tako isprepletane, romantično zovu bašta (Jardin). Ovo je nežan i osetljiv kamen, pa se s obzirom na vrednost mora čuvati i pažljivo održavati.

Za smaragd se veruje da pozitivno utiče na čulo vida, pamćenje, imunološki sistem, održavanje željene težine, bolesti zavisnosti, noćne more, probleme sa bubrezima, varenjem…To je kamen koji produbljuje veru i nadu, razvija sposobnost razumevanja sebe i ljudi oko sebe, donosi sreću, pravilno kanališe energiju i simbol je plodnosti.

Jedan od najvećih smaragda na svetu je “Mogul smaragd” težine 217.8ct.

Autor teksta Kosta Andrejević