Safir

safiri

Plava , čista, prozirna boja Safir vezuje za nebo i svetlost, pa samim tim simbolizuje mudrost, čistotu, čednost, poštenje, istrajnost. Po svojoj izvanrednoj tvrdoći, zajedno sa rubinom nalazi se odmah iza dijamanta. Nalazišta su: Tajland, Tanzanija, Kašmir, Šri Lanka, Indija…

Retka vrsta  safira je Star safir, u kome je kristalna struktura raspoređena tako da  pri fokusiranom svetlu pokazuje zvedu iz bilo kog pravca.

Stari Persijanci su verovali da je njegova boja boja raja. Naziv potiče od latinske reči ″sapphiru″, što znači plav. Manje je poznato ali safira ima u raznim bojama a ne samo u plavoj. Tačnije, svaki korund koji nije jasno crvene boje (ovakav se zove rubin), je safir. Safiri u raznim bojama koja nije intenzivno plava nazivaju se fancy safiri.

Simbolično se vezuje uz planetu Saturn, a raspoređen je uz zodijački znak: BIK. Treba da ga nose osobe rođene u Septembru. Kako su se verovanja menjala kroz vekove, ranije se safir preporučivao osobama koje su rođene u Aprilu (kao i dijamant). Utiče na razvoj intuitivnih ideja i njihovu primenu u praksi, jača prijateljstvo, intelegenciju, donosi sreću, omogućava da vidite stvari  oko sebe na pravi način.

Pozitivno deluje kod otklanjanja problema sa štitnom žlezdom, metabolizmom, bolestima krvi, reumatskih tegoba, zaraznih bolesti… I dobro pazite da li menja boju, jer ako se to desi zapitajte se gde je i šta radi Vaš partner.

Autor teksta: Kosta Andrejević