Rubin

rubin

Korund izrazito crvene boje se zove RUBIN. Korund bilo koje druge boje se naziva Safir.

Naziv rubin potiče od latinske reči „rubens“, što znači crvena.
Na Sanskrit jeziiku, jedan od službenih jezika Indije, rubin se naziva ratnaraj – kralj dragog kamenja.

Rubin predstavlja najvredniju varijaciju korunda i prednjači u cenama po karatu u odnosu na drugo šareno kamenje. Rubin svojom bojom asocira na ljubav, strast, i moć. Zbog svoje izvanredne tvrdoće, (s obzirom da je varijetet korunda nalazi se odmah iza dijamanta, 9 na Mosovoj skali), sjaja, kao i rariteta oduvek je svrstavan u najvrednije drago kamenje.

Boja rubina varira od narandžasto-crvene do ljubičasto-crvene ali čisto crvena boja se smatra najvrednijom.
Svi korundi se sastoje od mešavine aluminijuma i kiseonika. Specifični uslovi pod kojima se korund formira imaju veliki uticaj na njegovu boju i izgled. Najzastupljeniji elementi u zemljinoj kori su aliminijum, kiseonik i silicijum. Da bi se formirao korund potrebna je sredina u kojoj nema silicijuma, što je veoma retko. Ovo je jedan od razloga visoke vrednosti korunda. Aluminijum i kiseonik čine bezbojni korund, odnosno bezbojni fensi safir. Da bi nastao rubin potreban je i hrom koji mu daje njegovu fascinantnu crvenu boju. Jačina boje zavisi od količine hroma.

Većina rubina se formira u metamorfnim stenama, uglavnom je to mermer, a primeri nalazišta su Mijanmar i Vijetnam. Neki rubini se formiraju u magmatskim stenama, kao što je bazalt, i ovi rubini se mogu pronaći u Tajlandu i Kambodži. Nazive za rubine koje trgovci koriste i povezuju ih sa mestom gde su pronađeni ne moraju uvek da budu adekvatni. Ta imena su uglavnom pogrešna i koriste se radi lakše prodaje. Primer je naziv burmese rubies (rubini iz Burme), koji se često koristi u trgovini, a uglavnom ne predstavljaju rubine koji su tamo pronađeni (današnji Mijanmar). Ne treba verovati trgovačkim nazivima, kada je pitanje mesto nalaženja rubina, bez odredjenog sertifikata. Najveće tržište rubina je SAD a najveći izvoznik je Tajland. Kolevkom rubina smatraju se Indija i Burma. Ovaj kamen je i danas statusni simbol aristokratije.

Rubin se simbolično vezuje za planetu Mars. Raspoređen je uz zodijački znak: JARAC. Ukoliko gledate prema mesecu rođenja, treba da ga nose osobe rođene u Julu.

Rubin crvena boja asocira na vatru i krv i kao takva je izvor najjačih osjećanja pa otvara srce za ljubav. Prsten sa rubinom simbolizuje strasnu i neraskidivu vezu.

Pozitivno utiče na otklanjanje  ružnih snova, hroničnih bolesti, problema sa cirkulacijom, lošom probavom, niskom temperaturom… Kamen koji budi životnu energiju, istančava instikt, omogućava bolje snalaženje u društvu, produbljuje i obnavlja ljubav, jednom rečju “rubin Vas čini vedrim i godi srcu″.

Autor teksta: Andreja Andrejević