Mesečev Kamen

mesecev kamen

Magična igra svetlosti koju pravi MESEČEV KAMEN je oduvek privlačila ljude. Neobičano blago prelivanje i svetlucanje koje stručnjaci nazivaju adularescenca, podseća na mesečevu svetlost pa otuda i naziv MOONSTONE. Ovaj kamen je i pre oko sto godina, za vreme perioda Art Nouveau, bio jako popularan pa se i danas može videti u očuvanim majstorskim rukotvorinama poznatog juvelira Rene Lalique.

Prema Hindu mitologiji, mesečev kamen je nastao od očvrsnulih mesečevih zraka. legende kažu da donosi sreću, i mnogi su verovali da se može videti budućnost ako se kamen drži u ustima tokom punog meseca.

Za ovaj kamen se veruje da donosi slatke i lepe snove, a takođe da pojačava emocije i štiti ljubav. Zbog toga je tradicionalno idealan izbor za zaljubljene.

Moonstone varira od polutransparentnog do neprozirnog. Najčešće se susreće u ovalnim oblicima i rezbarijama, ufasovan u prstenje i priveske. Takođe je popularan i u obliku perli od kojih se izrađuju narukvice i ogrlice. Obično je bezbojan, beo ili svetlo plavo – siv uz plavu ili belu adularescencu. Druge boje mogu uključivati zelenu, žutu, braon i ponekad sivu do crne. Tržište je obezbeđeno stalnim zalihama ovog dragog kamena, u svim veličinama i do 25 ct., sa većim kamenjem koji su dostupni u limitiranim količinama.

Glavni izvori nalazišta za Moonstone su Indija, Mijanmar (Burma) i Šri Lanka.

Uvek ga održavajte uz pomoć sapuna i tople vode da bi ste sačuvali lep i privlačan izgled koji ovaj kamen poseduje. S obzirom da spada u mekše drago kamenje, treba obratiti pažnju da se prilikom nošenja ili skladištenja ne ogrebe i ošteti.

MOONSTONE je kamen koji nose osobe rođene u mesecu Junu, a vezuje se uz horoskopski znak RAK.

Autor teksta: Kosta Andrejević