Garnet

garnet

Njegovu unutrašnju svetlost koristio je Noje kao lampu na brodu dok je plovio okeanom. Stari Egipćani su ovaj ugradjivali u prstenje jos 3100. godine p.n.e (pronadjeni su stari komadi nakita u delti Nila). Garnet je kamen meseca januara. Astrološki je vezan za znak VODOLIJA.

Za garnet se veruje da pojačava emocije i štiti putnike od zla i mogućih nesreća tokom putovanja. Takođe pomaže ljudima koji imaju noćne more.

 

Garnet se javlja u duginim bojama, od tamnocrvenog boemskog garneta do treperavog zelenog ruskog DEMANTOIDA i intenzivno zelenog afričkog TSAVORITA. Narandžasti i braon SPESARIT i HESONIT garnet se mogu naći u Namibiji i Šri Lanki, a takođe postoje roze i purpurni garneti. Garnet je grupa kamenja koju čini mnogo vrsta, ali samo sedam se smatra dragim kamenjem: pyrope, spessartite, almandite, grossularite, hydrogrossular, uvarovite i andradite. Mnogi garneti su mešavine dve ili više vrsta. Mešavine su moguće zato što dolazi do razmene hemijskih elemenata u njihovoj kristalnoj strukturi. Garnete još delimo na osnovu elementa koji sadrže u svojoj kristalnoj strukturi: aluminijum-Al2(SiO4)3Xx i kalcijum-Ca3(SiO4)3Xx. Garneti koji sadrže u sebi aluminijum su: pyrope, spessartite i almandite, a kalcijum:  grossularite, hydrogrossular, uvarovite i andradite. Ovo je dosta važno zato što su mešavine između grupa moguće samo kod garneta koji imaju isti elemenat u svojoj kristalnoj strukturi( aluminijum garneti mogu da se mešaju među sobom ali ne mogu da se mešaju sa kalcijum garnetima i obrnuto ). npr: Hemijska formula pyrope garneta glasi Al2(SiO4)3Mgx a almandite garneta Al2(SiO4)3Fex, a njihova mešavina  pyrope-almandite garnet, koja nastaje razmenom hemijskih elemenata, će glasiti Al2(SiO4)3MgxFex.

Aluminijum garneti:

Pyrope garnet je uglavnom čisto crvene boje dok su almandite i spessartite mešavine ljubičasto-crvene i narandžasto-crvene. Kod Aluminijum garneta postoje i dve mešavine:  pyrope-almandite (koja je obično crvene boje međutim ukoliko sadrži i ljubičasto stvara se varijacija pyrope-almandite garneta koja se naziva rhodolite) i pyrope-spessartite ( koji se na tržištu nazivaju malaya, mada u gemologiji to nije adekvatan naziv ).

Kalcijum garneti:

Hydrogrossular i Uvarovite su zelene boje. Andradite može biti žut i zelen, međutim zelena varijacija se naziva Demantoid. Grossularite je garnet koji može biti u svim bojama duge ali popularne su dve njegove varijacije tsavorite koji je zelene boje i hessonite koji je narandžaste boje.

Demantoid, Tsavorite i narandžasta varijacija pyrope-spessartite garneta su najređe i najvrednije varijacije garneta.

Autor teksta Andreja Andrejević