Ametist

ametist

Ametist važi za najvredniji kvarc već hiljadama godina. Rimljanima je služio kao amajlija,  jer su smatrali da ih je štitio  od opijajućih moći boga Bahusa (ili Dionisa u Grckoj). Naziv potiče od grčke reči ″amethystus”, što  u prevodu znači – nije pijan. Koristili su ga antički grci verujući da ima magična i lekovita svojstva.  Omiljeni kamen ruske kraljice Katarine Velike donosi mir i blagostanje svakom ko ga nosi. Ametist visokog kvaliteta krasio je mnoge kraljevske krune. U stara vremena je bio jednako vredan kao i rubin, safir i smaragd.

Ametist se i danas smatra za jedan od najpoželjnijih i najpopularnijih ljubičastih kamena.  Boja ametista je često neujednačena. Ova karakteristika se koristi kao pomoć kod identifikacije jer se na ovaj način razlikuje od drugog kamenja iste boje.

Statistike govore da oko 75% ametista potiče iz Brazila. Zambija je takođe jedan veliki izvor i poznata je po ametistima visokog kvaliteta.

Po starim verovanjima, ametist čuva vojnike i lovce od  ružnih, loših misli, zaraznih bolesti i duhova. Unapređuje mentalni i duhovni razvoj, koncentraciju i utiče na uspeh u poslu. Njegovo pozitivno dejstvo najviše se ogleda na dobro funkcionisanje nervnog sistema – poboljšava raspoloženje, pamćenje, opušta i dobro deluje na bioritam. Prija astmatičarima, otklanja ružne snove i utiče na oporavak od alkoholizma.

Simbolično se vezuje uz planetu Saturn. Treba da ga nose osobe rođene u februaru mesecu, a astrološki znak je: RIBE.

Autor teksta: Kosta Andrejević