7 Faktora za određivanje vrednosti gajenih bisera

7 faktora vrednost bisera

Tehnika gajenja bisera kakvu danas poznajemo stara je 100 godina. Dugo je Japan (Akoja biseri) bio jedini svetski proizvođač. Poslednjih 30 godina se sa povećanjem potražnje pojavljuju i drugi važni centri za gajenje bisera: Tahiti (gaje se takozvani crni biseri), Australija, Indonezija, Filipini, Tajland (biseri južnih mora), Kina (većinom slatkovodni biseri). Postoje odgajališta i u drugim delovima sveta ali ne u značajnim količinama. Gajeni biseri zauzimaju značajan deo svetske produkcije nakita i postoji 7 Faktora za određivanje vrednosti gajenih bisera koji su relevantni.

Možemo reći našim rečima da se tu obrću značajna finansijska sredstva. To je shvatila i nama dobro poznata GIA pa je odnedavno napravljen sistem za kategorizaciju i određivanje vrednosti gajenih bisera.
Namera mi je da u ovom kratkom tekstu navedem faktore koji utiču na vrednost. Ima ih sedam.
Prepoznavši kombinaciju tih osobina možemo doći do cene ili vrednosti konkretne niske ili pojedinačnog bisera.

VELIČINA : Gajeni biseri se mere milimetrima i to zaokruženo na 0,5 mm. Kada je niska u pitanju kaže se da je na primer 7-7,5 mm. Veći biseri su vredniji ali će vrednost u odnosu na veličinu zavisiti od tipa bisera. Akoja biseri su većinom od 2 do 9 mm u prečniku, a Tahiti od 8 do 14 mm. S obzirom da su Akoja od 9 mm retki, a Tahiti istog dijametra česti možemo odmah zaključiti da će Akoja biti znatno skuplji ako su ostali elementi uporedivi.
OBLIK : Kada zamišljamo biser, obično je to savršeno loptast predmet bele boje i divnog sjaja. Priroda ipak nije tako darežljiva. Teško je naterati školjku da napravi to savršenstvo. Zato su na ceni oblici koji su što bliži obliku sfere. Tradicija ovde ima takođe uticaja. Oblik suze ili ovala ako ima pravilne proporcije je takođe cenjen. Kod njih je važna simetrija. Manje vrednosti ali ne manje atraktivni za vešte dizajnere nakita mogu biti i takozvani barok (nepravilni) oblici.
BOJA : Kod bisera postoji više stvari kada govorimo o boji. To je osnovna ili dominantna boja. Prelivna boja ili više njih i orient ili svetlucave dugine boje koje se mogu pojaviti odmah ispod površine. Svi biseri imaju osnovnu boju ali ne moraju imati ove druge karakteristike. Cenu u odnosu na boju diktiraju modni trendovi, ukus pojedinca ali i retkost poželjne boje određenog tipa.
LASTER : Laster je ono što razdvaja bisere od drugog kamenja. Ako ima dobar laster biser je svetao i sjajan; možete se prosto ogledati u njemu. Sa opadanjem tog kvaliteta opada i cena.
KVALITET POVRŠINE : Kao i kod većine ostalog dragog kamenja kvalitet površine utiče na vrednost. Nemoguće je pronaći idealno ravnu površinu bisera ali oni koji su tome blizu a imaju i ostale poželjne karakteristike mogu biti jako skupi.
KVALITET NEKRA : Ovo je sloj koji je školjka napravila oko nukleusa (jezgra). Ako je ovaj sloj tanak ili neravnomeran onda je laster loš a dugovečnost bisera umanjena. Takvi su biseri i manje vredni.
UPARENOST : Iako ovo ne važi za bisere koji se koriste za prstenje, priveske i broševe, većina njih na tržište dolazi u obliku niske za ogrlice. Tu je važan ovaj faktor ujednačenosti svih pređašnjih osobina. Kažu da su nekada i godine potrebne da se upari niska Akoja bisera ekstra kvaliteta. To samo po sebi mora da ima svoju cenu. Isto važi i za lepo uparene biserne minđuše. Vrede više nego isti komad kada je sam.

Ovim tekstom samo je delimično osvetljena kompleksna tema. Zabeleženo je da su niske Tahiti crnih bisera prodate u čuvenim aukcijskim kućama i za 900.000 dolara, a u robnim kućama možete naći gajene biserne ogrlice i za 20. istih novčanica.
Cene drugih bisera koji su između ova dva ekstrema zavisiće od ovih sedam faktora.
Autor teksta: Kosta Andrejević