Zašto je dijamant idealan za verenički prsten i kako se određuje njegova vrednost

Najčešći izbor kamena na vereničkom prstenu je dijamant. Ništa nije slučajno, dijamant je najcenjeniji i najtvrđi kamen od svih dragulja i veruje se da jača ljubav. Njegovo ime potiče od grčkog ”adamas” što simbolično znači nepobediv, neuništiv. Buduće mlade se često odlučuju da verenički prsten nastave da nose sa burmom i nakon venčanja.


Dijamanti su u prirodi izuzetno retki i ne postoje dva istovetna kamena. U narednim redovima pojašnjavamo na osnovu čega se dijamanti međusobno razlikuju, šta sve utiče na njihovu vrednost i kako da izaberete dijamant koji  predstavlja najbolji odnos novca i kvaliteta.

Kako se određuje vrednost dijamanata –  sistem 4C

Različitost čistoće, boje, karataže i brušenja, svaki kamen čini jedinstvenim. Kvalitet i vrednost dijamanta juveliri određuju na osnovu tzv. sistema 4C.

CARAT ili težina jeste pojam koji je u svim standardima isti : 1ct = 0.20 gr. Cena kamena progresivno raste sa porastom njegove težine (ili veličine).

COLOR (boja). Dijamanti postoje u svim duginim bojama. Najčešće se mogu naći oni približno bezbojni. Apsolutno bezbojni su najskuplji, a izuzetak su retke „fancy“ boje kao plava, roze ili crvena.

CLARITY (čistoća). Prirodni dijamanti gotovno nikad nisu apsolutno savršeni. Ipak, postoje oni dijamanti u kojima stručnjaci, koristeći optičko uvećanje od 10X, ne vide nikakve nepravilnosti niti unutar kamena, niti spoljne nepravilnosti. To kamenje je izuzetno retko i skupo.

CUT(sečenje ili brušenje). Ovo je jedini ljudski doprinos lepoti dijamanata i ima važne efekte na druge „C“.Kvalitetno brušen kamen može dobrom vatrom da umanji loš efekat niže rangirane boje, ili da prikrije neki manji nedostatak.

Dakle, cena dijamanta će varirati zavisno od ovih karakteristika.

 

Kako da budete sigurni kakvog je kvaliteta kamen

Sigurno ne želite da u vereničkom prstenu bude kamen sumnjivog kvaliteta ili dijamant koji je izvađen iz nekog starog prstena. Pre kupovine dijamanta, obavezno tražite sertifikat kako biste bili sigurni da je kamen pregledan od strane stručnjaka, diplomiranog gemologa. Sertifikat je dokaz i garancija kvaliteta, a ujedno i garancija legalnog porekla. On sadrži podatke o karakteristikama dijamanta, kao što su čistoća, boja, kvalitet obrade i druge karakteristike.

Standard koji se najčešće koristi za utvrđivanje vrednosti  kamenja u najpoznatijim gemološkim laboratorijama širom sveta je GIA (Gemological Institut of America) standard. Dijamant procenjuje i meri trenirano oko, uz pomoć lupe, mikroskopa i ostalih gemoloških instrumenata. U samoj zlatari Andrejević imamo čak 3 sertifikovana GIA stručnjaka. Dobar juvelir je vaš savetnik i partner na ovom putu. Pravi, školovani stručnjaci vam mogu pomoći da se u procesu kupovine lakše snađete tako što će odgovoriti na sva vaša pitanja i dati vam prave savete. Ukazaće vam na greške koje treba da izbegnete i pomoći da prsten koji izaberete predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta.

Modele našeg vereničkog prstena sa dijamantima možete da pogledate ovde.