Novembar je, zaljubite se u Topaz i Citrin

[lead]Jesenji mesec novembar je u znaku požutelog lišća, bundeva i začina u vazduhu, tako su topaz i citrin idealni da ga predstavljaju i budu birthstones jedanaestog meseca u godini.[/lead][show-more]

Ova dva dragulja su zapravo često kroz istoriju bili žrtva zamenjenih identiteta, kako su slični po boji, ali su zapravo minerali koji nisu u srodstvu i topaz dolazi u mnogim drugim nijansama osim žute.

Topaz je inače dragulj bez boje, ona se dogodi kada su u zemljištu prisutne nečistoće i tada može da dobije bilo koju nijansu. Imperial topaz – jarko narandžaste boje sa roze podtonovima – je najcenjeniji, a plavi topaz koga ima u izobilju na tržištu se zapravo dobija naknadnom doradom i retko se nalazi u prirodi. Kroz istoriju, mnoge kraljevske kuće su krunske dragulje stavljali topaz u raznim tonovima.

Najpoznatiji topaz u istoriji je kamen veličine pomorandže (1680 karata)

on pripada portugalskoj kraljevskoj porodici a kako je bezbojan, do skoro se smatralo da je u pitanju dijamant.

Za topaz se veruje da umiruje, balansira emocije i otpušta tenziju. Takođe, nosiocu donosi radost i dobru sreću. Pored toga što je kamen za rođene u novembru, poklanja se i za 4, 19 i 23 godine braka.

Pogledajte asortiman nakita sa topazom koji imamo u ponudi OVDE!

Citrin je drugi kamen novembra i on dolazi u nijansama od bledo žute do braonkaste i narandžaste. Ime je dobio po citrusnom voću na čije boje podseća. Najranije zabaleženi pomen kamena citrina je pronađen u dokumentima u Engleskoj iz čak 1385. Citrin je u Evropi dobio na popularnosti 1930’tih, kada je postao poželjan zbog svoje zlatatste boje. Tada je u modnim krugovima postao izuzetno tražen, kako za damski nakit tako i za prstenje i dugmad za manžetne kod muškaraca.

Citrin označava uspeh, izobilje i moć. To je dragulj koji donosi svetlost u život nosioca i podstiče velikodušnost da bi se prosperitet i uspeh delili sa bliskim ljudima.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *