Mali vodič za izbor burmi

Već decenijama smo svedoci situacija u kojima budući mladenci biraju svoje burme. Znamo sa kojim nedoumicama se srećete i šta nas nas obično pitate u ovim prilikama. Kako biste što brže i lakše pronašli pravi model, u ovom tekstu ističemo na šta sve treba obratiti pažnju prilikom odabira burme.

Model burmi

Po obliku, burme mogu biti zaobljene, blago zaobljene ili ravnih ivica. Završna obrada može ići od mat varijante do visoko poliranih modela. Bitno je da prodavcu napomenete da li želite da na burmi nešto bude izgravirano kako bi vas posavetovao koji modeli su za to odgovarajući. Takođe, razmislite da li će vaša burma biti ukrašena dragim kamenjem.  Bitno je  da znate u kom pravcu idete – da li vam se više dopadaju klasični modeli ili neki neobični, unikatni komadi nakita.

Vaš način života će u velikoj meri uticati na izbor burme. Ako svirate neki muzički instrument ili u svom poslu koristite puno ruke, verovatno je da ćete birati modele koje nemaju puno kamenja i imaju zaobljenije ivice kako vam burme ne bi zapinjale i habale se. Za one koje vode aktivan život i stalno su u pokretu savetujemo modele izrađene od “izdržljivijih materijala”, kakve prave nemački brendovi Saint Maurice ili Breuning.

Odredite budžet

Parovi koji su u potrazi za burmama često ističu da žele da suze izbor i uštede vreme. Uvek kažemo da je bitno da odredite budžet pre nego što krenete u aktivnu potragu. U pretrazi na sajtu možete izabrati da vam se burme prikazuju po rastućoj ili opadajućoj ceni.  Osim toga, korišćenjem filtera koji se nalaze u levoj koloni na stranici pretrage, možete da izaberete opseg cena koji vam je prihvatljiv.

 Belo, žuto ili roze zlato

Od kakvog materijala će biti vaša burma? Pored burmi od žutog zlata, često se traže modeli od belog ili roze zlata. Nekad je teško odlučiti se, pa na popularnosti dobijaju sve više dvobojni modeli. Dešava se da kupci u našim radnjama umesto zlatnih burmi izaberu srebrno prstenje ili da nekim drugim neobičnim komadom nakita zamene klasične burme.

Nije redak slučaj da buduća mlada izrazi želju da se njena burma slaže sa vereničkim prstenom, naročito ako planira da ih zajedno nosi. U ovom slučaju idealni su modeli u kojima verenički prsten i burma čine jedinstvenu celinu.

Napominjemo da  kupovinom  vereničkog prstena u našim radnjama, budući mladenci mogu da ostvare značajnu uštedu prilikom kupovine burmi.

Veličina burme i eventualne korekcije

Treba imati u vidu da su ruke „živa stvar“ i da na njih mogu uticati različiti faktori – klimatske promene, doba dana, trudnoća, varijacije u težini, promena godišnjih doba, umor itd. Samim tim, nekada nam odgovara jedna veličina prstena, nekada druga. Na većini burmi se može izvršiti korekcija veličine. Ipak, važno je da se unapred posavetujete sa prodavcem i proverite da li je ova opcija moguća. Preporuka je da se sa korekcijom ne žuri, već da se nakit nosi neko vreme i isproba u svim uslovima. Posle toga ćete imati mnogo jasniju sliku da li je korekcija zaista potrebna.

Održavanje i čišćenje nakita

Burma ne zahteva neke specijalne metode čišćenja. Dovoljno je da se povremeno opere u u mlakoj vodi sa sapunicom uz upotrebu četkice.Više detalja o čišćenju i održavanju nakita možete da pronađete ovde.

Ipak, budući da se svakodnevno nosi, neretko se dešava da burma brže izgubi sjaj ili da se izgrebe.

I ovaj problem je rešiv. Za mogućnost naknadnog poliranja ili druge dorade, posavetujte se sa prodavcem jer ta opcija zavisi od modela do modela. Primera  radi, na  klasičnim, jednostavnim burmama, ogrebotine se manje vide nego na peskiranim, graviranim, dijamantiranim burmama. Samim tim je i poliranje jednostavnije.

Kvalitet je itekako bitan

Razmišljajte dugoročno. Na cenu burmi utiče čitav niz faktora – poreklo i čistoća zlata od koga su napravljene, težina, prisustvo dragog kamenja, kvalitet obrade,… Sve ovo treba da uzmete u obzir  pre nego što donesete odluku. Burme su predviđene da se nose dugi niz godina i bitno je i gde ih nabavljate i koja garancija kvaliteta stoji iza njih.

U slučaju da razmišljate o kupovini burmi našu ponudu možete da pronađete ovde.