Srpski EnglishBESPLATNA DOSTAVAONLINE PLAĆANJE KARTICAMA
MaestroMasterCardVISA
VAŠA KORPA >
Suma:0,00 RSD

Proizvod nedelje:

Tahiti biser,
zlatnom kukicom izvučen je
iz morskih dubina Pacifika
da biste ga Vi okačili na lančić
i ponosno stavili oko vrata.
Detaljnije

Wedding centri Andrejević

Birajte Vaše
venčane burme
uz uživanje
i na miru
Detaljnije

Drago kamenje

DRAGO KAMENJE koje je priroda spontano stvorila odvajkada je bilo predmet divljenja ljudi. Proučavajući istoriju starih civilizacija i celog čovečanstva saznajemo da pored estetske funkcije, drago kamenje ima i lekovitu funkciju. Brušenjem (obradom) dragi kamen otkriva svoju lepotu, dok čovek ljubavlju, verom i učenjem postiže unutrašnju lepotu. Čovek želi da postigne unutrašnji mir i savršenstvo kao što dragi kamen teži da svojim kristalima da pravilnu strukturu. Ovi minerali visoke tvrdoće (delom i organske materije) predstavljaju kamenje zdravlja. Korišćenjem odabranog dagog kamena tokom dužeg perioda možete podići energetski nivo na viši stepen i tako omogućiti planetama da pozitivno utiču na Vaš organizam. Kliknite ovde da saznate više o lekovitim i astrološkim svojstvima koje drago kamenje ima.

 


 

ALEKSANDRITMagija promene boje Aleksandrita očarava sve ljubitelje dragog kamenja. Pri dnevnom svetlu Aleksandrit je zeleno-plave boje dok pri veštačkom svetlu dobija toplu ljubičasto-crvenu nijansu. Od ostalih krizoberila se razlikuje baš po ovoj karakterističnoj osobini promene boja.


Aleksandrit pri veštačkom svetlu

Aleksandrit pri dnevnom svetlu

 


S obzirom da je pronađen tek 1834 godine (na planini Ural - Rusija), možemo reći da je reč o relativno maladom, novom kamenu. Ime je dobio po slavnom Ruskom caru Aleksandru (1818-1881).

Nalazišta Aleksandrita su u Rusiji, Brazilu, Sri Lanci, Madagaskaru i Burmi. Vrlo je redak a samim tim i skup.

Pogrešno ga je povezivati sa veštačkim, sintetički pravljenim kamenom koji je lila boje i koji trgovci nazivaju Aleksandrit.

Za Aleksandrit kažu da će onome koji ga nosi pojačati kreativnost, inspiraciju i intuiciju.

Po novoj nomenklaturi BIRTSTONES Džordža Frederika Kunza, Aleksandrit i mesečev kamen su za osobe rođene u mesecu JUNU.

 TIRKIZ

Zavisno od nijanse simbolično se vezuje uz planetu Jupiter - zelena, ili Veneru - plava nijansa. Ime potiče od francuske reči tuerkis, ili u prevodu Turski kamen. Najpoznatija nalazišta tirkiza su u Meksiku, Iranu, Avganistanu i dr. Po starom verovanju, ovaj kamen štiti konje, jahače, a danas i pilote od iznenadnih opasnosti.

Da je spadao u omiljeno drago kamenje govori i činjenica da su ga kraljevi nosili na svojim krunama jer je vladajuće porodice štitio je od loših uticaja. Bog vatre zvao se gospodar tirkiza, pa je stoga plavi tirkiz predstavljao spoj nebeske i zemaljske vatre. Pozitivno utiče na rešavanje konfliktnih situacija, otklanja depresiju, uliva hrabrost, jača prijateljstvo, donosi dobre snove. Ovaj kamen je simbol radosti života i bogatstva pa je kao poklon idealan jer izražava najlepše želje.

Tirkiz80.jpgPreporučuje se osobama koje su rođene u decembru a ide uz zodijačke znake STRELAC i DIVOKOZA.

 


 

SMARAGD

Lepotu koju ovaj dragi kamen ima, cenili su Egipatski faraoni, a smatran je svetim još u vreme Inka.. U indijskim svetim pismima naznačeno je da donosi sreću i blagostanje. Naziv mu potiče od grčke reči samargdos, što bi prosto značilo zeleni kamen, a u stvari simbolizuje povratak proleća, život i ponovno rađanje. Omiljeni Kleopatrin kamen vezuje se za planetu Jupiter, a raspoređen je uz zodijački znak: RAK, a pravi je kamen za osobe rođene u mesecu maju.

SmaragdSmaragd je varijetet minerala beril (akvamarin je takođe beryl). Vrednost smaragda u nekim slučajevima može biti veća i od dijamanta. Glavni aduti su mu jasna i intenzivna zelena boja.

Najstarije nalazište ovog kamenja leži u blizini Crvenog mora u Egiptu. Kolumbija je poznata po smaragdima izuzetne lepote a ima ga još u Brazilu, Zambiji, Rusiji, itd. Česte su inkluzije u smaragdima koje se pružaju u svim pravcima pa se tako isprepletane, romantično zovu bašta (Jardin). Ovo je nežan i osetljiv dragi kamen, pa se s obzirom na vrednost mora čuvati i pažljivo održavati.

Za smaragd se veruje da pozitivno utiče na čulo vida, pamćenje, imunološki sistem, održavanje željene težine, bolesti zavisnosti, noćne more, probleme sa bubrezima, varenjem. To je kamen koji produbljuje veru i nadu, razvija sposobnost razumevanja sebe i ljudi oko sebe, donosi sreću, pravilno kanališe energiju i simbol je plodnosti.

Jedan od najvećih smaragda na svetu je Mogul smaragd težine 217.8ct.

RUBIN

Korund izrazito crvene boje se zove RUBIN. Korund bilo koje druge boje se naziva Safir.

Rubin, dugo smatran kraljem dragog kamenja, svojom bojom asocira na ljubav, strast, i moć. Zbog svoje intenzivne crvene boje, izvanredne tvrdoće, (s obzirom da je varijetet korunda nalazi se odmah iza dijamanta), sjaja, kao i rariteta oduvek je svrstavan u najvrednije drago kamenje.

Kolevkom rubina smatraju se Indija i Burma. Ovaj kamen je i danas statusni simbol aristokratije a zovu ga i kraljevski kamen. Naziv rubin potiče od latinske reči rubens, što znači crvena.

Rubin se simbolično vezuje za planetu Mars. Rasporedjen je uz zodijački znak: JARAC. Ukoliko gledate prema mesecu rođenja, treba da ga nose osobe rođene u Julu.

Rubin crvena boja asocira na vatru i krv i kao takva je izvor najjačih osjećanja pa otvara srce za ljubav. Prsten sa rubinom simbolizuje strasnu i neraskidivu vezu.

Pozitivno utiče na otklanjanje  ružnih snova, hroničnih bolesti, problema sa cirkulacijom, lošom probavom, niskom temperaturom. Kamen koji budi životnu energiju, istančava instikt, omogućava bolje snalaženje u društvu, produbljuje i obnavlja ljubav, jednom rečju rubin Vas čini  vedrim i godi srcu.

Rubin

SAFIR

Plava , čista, prozirna boja ga vezuje za nebo i svetlost, pa samim tim simbolizuje mudrost, čistotu, čednost, poštenje, istrajnost. Po svojoj izvanrednoj tvrdoći, zajedno sa rubinom nalazi se odmah iza dijamanta. Nalazišta su: Tajland, Tanzanija, Kašmir, Šri Lanka, Indija...

Retka vrsta  safira je Star safir, u kome je kristalna struktura raspoređena tako da pri fokusiranom svetlu pokazuje zvedu iz bilo kog pravca. Stari Persijanci su verovali da je njegova boja boja raja. Naziv potiče od latinske reči sapphiru, što znači plav. Manje je poznato ali safira ima u raznim bojama a ne samo u plavoj. Tačnije, svaki korund koji nije jasno crvene boje (ovakav se zove rubin), je safir. Safiri u raznim bojama koja nije intenzivno plava nazivaju se fancy safiri. 

Simbolično se vezuje uz planetu Saturn, a raspoređen je uz zodijački znak: BIK. Treba da ga nose osobe rođene u Septembru. Kako su se verovanja menjala kroz vekove, ranije se safir preporučivao osobama koje su rođene u Aprilu (kao i dijamant). Utiče na razvoj intuitivnih ideja i njihovu primenu u praksi, jača prijateljstvo, intelegenciju, donosi sreću, omogućava da vidite stvari  oko sebe na pravi način.

Pozitivno deluje kod otklanjanja  problema sa štitnom žlezdom, metabolizmom, bolestima krvi, reumatskih tegoba, zaraznih bolesti... I dobro pazite da li menja boju, jer ako se to desi zapitajte se gde je i šta radi Vaš partner !

 

 

 

 

 

AMETIST

Ametist važi za najvredniji kvarc već hiljadama godina. Rimljanima je služio kao amajlija, jer su smatrali da ih je stitio od opijajućih moći boga Bahusa (ili Dionisa u Grckoj). Naziv potiče od grčke reči amethystus, sto u prevodu znaci nije pijan. Koristili su ga antički grci verujući da ima magična i lekovita svojstva. Omiljeni kamen ruske kraljice Katarine Velike donosi mir i blagostanje svakom ko ga nosi. Ametist visokog kvaliteta krasio je mnoge kraljevske krune. U stara vremena je bio jednako vredan kao i rubin, safir i smaragd.

Ametist se i danas smatra za jedan od najpoželjnijih i najpopularnijih ljubičastih kamena. Uzrok njegove intezivne ljubičaste boje su manji defekti u njegovoj kristalnoj strukturi izazvani prirodnom radijacijom. Boja ametista je često neujednačena. Ova karakteristika se koristi kao pomoć kod identifikacije jer se na ovaj način razlikuje od dugog kamenja iste boje.

Statistike govore da oko 75% ametista potiče iz Brazila. Zambija je takodje jedan veliki izvor i poznata je po ametistima visokog kvaliteta.

Po starim verovanjima, ametist čuva vojnike i lovce od ružnih, loših misli, zaraznih bolesti i duhova. Unapredjuje mentalni i duhovni razvoj, koncentraciju i utiče na uspeh u poslu. Njegovo pozitivno dejstvo najviše se ogleda na funkcionisanje nervnog sistema - poboljšava raspoloženje, pamćenje, opušta i dobro deluje na bioritam. Prija astmatičarima, otklanja ružne snove i utiče na oporavak od alkoholizma.

Simbolično se vezuje uz planetu Saturn. Treba da ga nose osobe rođenu u februaru mesecu a astrološki znake je: RIBE.

Autor teksta: Kosta Andrejević